1. Home
  2. Oplossingen
  3. Case studies
  4. Contactsensoren voorkomen defecte auto-onderdelen

Contactsensoren voorkomen defecte auto-onderdelen

Achtergrond

Een tweeledige leverancier aan de auto-industrie voorziet in remmen voor auto's en lichte vrachtwagens. Een typisch hydraulisch schijfremsysteem omvat een bekrachtiging, een hoofdcilinder, remleidingen, en klauwen, die de druk overbrengen op de rotoren zodat het voertuig stopt. De rembekrachtiger is een component, ontworpen om de mechanische energie, toegevoerd op het rempedaal, en die wordt toegevoerd aan de hoofdcilinder, te vergroten. Het vereist honderden kilo's kracht op de zuiger van de hoofdcilinder om ene voertuig snel te stoppen, en een bekrachtiger maakt het voor de bestuurder mogelijk, dit te doen met weinig kracht.

De bekrachtiger die in deze studie werd onderzocht bestaat uit twee helften, met een diafragma om de beide helften af te sluiten. Het is in principe een rubberen pakking die de twee helften uitlijnt als ze tijdens de assemblage samenkomen. Het diafragma bestaat uit een lichtdichte afdichting tussen de beide helften, en het laat enige flexibiliteit toe van de bekrachtiger onder belasting.

Het probleem

Indien tijdens de assemblage het diafragma niet op de juiste plaats zit, zullen de beide helften niet correct afsluiten, met als gevold een onbruikbaar product. Een helft met een kleinere diameter past binnen de grotere met de pakking die werkt als kussen tussen beide. Tijdens het plaatsen kan een diafragma 'gekneld' raken, waardoor vaak scheuren ontstaan en/of de volledige afdichting, die het stuk vereist, niet bereikt wordt.

Het 'voelen' van het diafragma is moeilijk met conventionele middelen omwille van de vaak optredende kleurverandering van het rubber en de poedercoating. Er is een merkbaar hoogteverschil als de pakking aanwezig is, maar opdat het rubber soepel is kan dit variëren van 2-5 millimeter vanaf de onderzijde van de eenheid. Het diafragma moet op verschillende plaatsen bekeken worden om er zeker van te zijn dat het goed zit op kritische plaatsen. De ruimte- en montageruimte is beperkt.

De oplossing

Na overleg met de klant stelde KEYENCE een contactoplossing voor, met behulp van een sensorkop van de GT-A10L serie. Deze koppen bieden de vereiste nauwkeurigheid, en helpen het rubber op een repeteerbare plaats te drukken, zodat het nauwkeurig kan worden gecontroleerd. De met lucht geactiveerde koppen kunnen de noodzakelijke controles doen, en uit de weg gaan, allemaal met minimale programmering en set-up. Sensorkoppen van de GT-serie zijn verder ook extreem compact, en kunnen in de vereiste nauwe ruimte.

Het resultaat

Als er een bekrachtiger wordt aangeboden, wordt er lucht toegevoerd aan de GT koppen; ze verlengen tot ze het doel raken. Met kleine druk zodat het diafragma veilig kan worden gehanteerd, geeft de GT daarna een hi/low/go signaal, discreet vanuit zijn versterker. Dit eenvoudig opzet laat een gemakkelijke integratie toe in de bestaande uitrusting, en bood de klant het vermogen met vertrouwen een kwaliteitsproduct te bieden. KEYENCE bespaarde deze leverancier tijd en geld met een eenvoudige oplossing, die haar weg vindt bij vandaag gebruikte auto's en vrachtwagens.

Gerelateerde producten