1. Kezdőlap
  2. Megoldások
  3. Esettanulmányok
  4. Törött kekszdarabok nagy sebességű vizsgálata

Törött kekszdarabok nagy sebességű vizsgálata

A Nutrition & Santé Európa vezető szerves- és egészségesélelmiszer-készítője. Gyártósorairól a kekszdarabok 4-5 egységből álló kupacokban gördülnek le, amelyek ezt követően nagy sebességgel kerülnek becsomagolásra és kartondobozba.

„Számunkra a törött kekszek kritikus hibának minősülnek. Nemcsak azt szerettük volna, hogy a vásárlók jobban felfigyeljenek termékeink minőségére, hanem annak a kockázatát is el akartuk kerülni hogy a csomagok hibásan záródjanak, mert a kekszdarabok az útba kerültek” - mondja Fabien Ployon, a Nutrition & Santé Annonay-ban, Franciaországban található gyártóüzemének termelési igazgatója.

„Megvizsgáltuk a piacon lévő kamerarendszereket és kapcsolatba léptünk számos céggel. A KEYENCE kivételével mindenki visszautasított sebességszükségletünk végett, amely lehetővé tesz, hogy mindössze 150 ms-os ablakot lehessen ellenőrizni minden halomnál."

„Olyan érzékelési megoldásra volt szükségünk, amely kezelni tudja azt a nagy mennyiségű kekszet, amelyet percenként feldolgozunk, és képes megállás nélkül működni. A KEYENCE műszaki részlegének segítségével telepítettük és beprogramoztuk a CV-5000 kamerarendszert. A szélérzékelést két kamera végezte, amely minden gyártósoron a kekszdarabok fölött 20 centiméterre helyezkedett el. Az egyes gyártósorokon szállított harminc egynéhány formához és mérethez külön programot kell beállítani.”

„A szélérzékelés mindössze egy a KEYENCE CV-5000 kamerarendszerei által rendelkezésre bocsátott 19 ellenőrzőeszköz közül. Mindegyik egyszerű és gyors érzékelés alkalmazását teszi lehetővé. „Bár korábban nem volt tapasztalatunk kamerarendszerekkel, a CV-5000 telepítése és használata rendkívül egyszerűnek bizonyult. Kis időbe telt, amíg az igényeinkhez optimalizáltuk, mostanra azonban már megismerkedtünk vele, és máris a folyamatos fejlődés útjára léptünk” – teszi hozzá Fabien Ployon.

Ezt a kekszvizsgáló alkalmazást a piac legnagyobb teljesítményű, kompakt kamerarendszere, a KEYENCE CV-5000 érzékelési sebessége biztosította. A kamerarendszer például 20,5 ms alatt teszi lehetővé 1 millió képpont feldolgozását. Ez a feldolgozási teljesítmény a páratlan ismételhetőségnek köszönhetően ráadásul több ellenőrzés elvégzésére is lehetőséget ad, valamint tovább javítja (a jelenlegi standardokhoz képest hétszeresen) a folyamaton belüli vizsgálatok és sok képfeldolgozási feladat megbízhatóságát, ezáltal pedig optimális ellenőrzési pontosságról gondoskodik. A CV-5000 sorozatú modellek vezérléséért egy nagy sebességű, színes képfeldolgozó motor és egy nagy sebességű RISC (csökkentett utasításkészletű számítógép) processzor felel. Mindkettőt kifejezetten képfeldolgozáshoz tervezett két DSP (digitális jelfeldolgozó) processzor egészíti ki. Minden CV-5000 sorozatú modell ezt a négy processzort használva képes a párhuzamos feldolgozásra és éri el a lehető legnagyobb feldolgozási sebességet – a piacvezető modellekhez képest kétszereset. A rendszer kétpufferes memóriával van ellátva, amelynek segítségével egy kép feldolgozása közben el tudja fogadni a következő triggerbemenetet.

„Mivel a CV-5000 kamerarendszer a gyártósorainknál gyorsabban dolgozik, a hátrányunk behozható. Heti hét nap fut, mi pedig rendkívül elégedettek vagyunk az érzékelési megbízhatóságával és stabilitásával” – értékeli Fabien Ployon.

A Nutrition & Santé vállalatot több mint 30 évig az a nagyon egyszerű elképzelés vezette, hogy amit megeszünk, az hatással van az egészségünkre. Amivel korábban csak kevesen foglalkoztak, az mára gyakorlatilag alapvetésnek számít, és a „természetesen helyes” gondolata mindenütt megtalálható. A Nutrition & Santé csoport minden forgalmazási csatornában, valamint a szerves és egészséges élelmiszerek legfontosabb ágazataiban is jelen van. Exportja növeléséhez többek között olyan kiemelkedő márkákra támaszkodhat, mint a Gerblé, az Isostar, a Gerlinéa, a Milical, a Modifast, a Pesoforma, a Céréal Bio és a Soy. Mindezeknek az erősségeknek köszönhetően vált a csoport öt ágazat – a hétköznapi egészséges élelmiszerek, a fogyókúrás termékek, a sporttáplálkozás, a szerves élelmiszerek és a növényi alternatívák – kulcsszereplőjévé. 2011-ben négy speciális termelőhelyen 1100 embert foglalkoztatott, és több mint 40 országban működtetett forgalmazási hálózatot, köztük Japánban is.

Kapcsolódó termékek