1. Kezdőlap
  2. Megoldások
  3. Esettanulmányok
  4. A KEYENCE tapintószenzor megakadályozza az autóalkatrészek hibáit

A KEYENCE tapintószenzor megakadályozza az autóalkatrészek hibáit

Háttér

Egy kétszintű autóipari beszállító kezeli az autók fékezési igényeit és a könnyű kisteherautókat. A hidraulikus tárcsafékrendszer tipikus alkatrészei között szerepel egy teljesítménynövelő, főhenger, fékvezetékek és tolómérők, amelyek nyomást gyakorolnak a rotorokra a jármű megállítása érdekében. A teljesítménynövelő egy olyan alkatrész, amelyet a főhengerbe betáplált fékpedál által beadott mechanikai energia erősítésére terveztek. A fő járműhenger dugattyújában több száz font erőre van szükség, hogy a jármű gyorsan megálljon, és a teljesítménynövelő lehetővé teszi a vezető számára, hogy ezt kevés erőfeszítéssel elérje.

Az ebben a tanulmányban megvizsgált növelő két részből áll, és egy "diafragma" használatával a két fél lezáródik. Ez lényegében egy gumis tömítés, amely a két felet az összeszerelés során összekapcsolja. A diafragma légmentes tömítést tart fenn a két fél között, és lehetővé teszi a növelő bizonyos rugalmasságát terhelés alatt.

A probléma

Az összeszerelés során, ha a diafragma nem a megfelelő helyen van elhelyezve, a két fél nem záródik le megfelelően, és hibás terméket eredményez. Egy kisebb átmérőjű fél a nagyobb méretű belsejébe illeszkedik, és a tömítés között párnaként működik. Elhelyezés közben a diafragma "becsípődhet" a folyamat során, időnként szakadást okozva és/vagy gátolva az alkatrész által megkövetelt szoros lezárást.

A diafragma érzékelése a hagyományos módszerekkel nehéz, mivel a gumi és a porbevonat színe gyakran megváltozhat. A tömítés jelenlétekor észrevehető magasságváltozás történik, de mivel a gumi rugalmas, 2-5 mm-re változhat az egység aljától. A diafragmát több helyen is érzékelni kell, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a kritikus területeken helyezkedik el. A tér és a felszerelési hely korlátozott.

A megoldás

Az ügyféllel folytatott konzultációt követően a KEYENCE a GT-A10L sorozatú szenzorfej használatával való kapcsolatmegoldást javasolta. Ezek a fejek biztosítják a szükséges pontos érzékelést, és segítenek a gumit megismételhető helyzetbe helyezni, hogy pontosan ellenőrizhető legyen. A levegővel működtetett fejek elvégezhetik a szükséges ellenőrzéseket, és visszahúzódhatnak az útból, mindezt minimális programozási és beállítási lehetőségekkel. A GT sorozat szenzorfejei szintén rendkívül kompaktak és képesek beilleszkedni a szükséges helyekre.

Az eredmények

A teljesítménynövelő bevezetésekor a levegő betáplálódik a GT fejekbe, és azok kinyúlnak a célpontokhoz. A csökkentett tapintóerő felhasználásával a diafragma biztonságos kezelése érdekében a GT ekkor diszkrét módon továbbítja a hi/low/go jelet a teljesítménynövelőből. Az egyszerű beállítás lehetővé tette az egyszerű integrációt a meglévő berendezésekkel, és garantálta az ügyfél számára, hogy magabiztosan minőségi terméket nyújtson. A KEYENCE időt és pénzt takarított meg a beszállítónak egy könnyen telepíthető megoldással, amely végül eljut a mai járművekhez.

Kapcsolódó termékek