1. Kezdőlap
 2. Ügyféltámogatás
 3. Felhasználói támogatás
 4. XG – Felhasználói támogatás
 5. GYIK

GYIK

Milyen követelményei vannak az XG-7000 sorozat használatának?
Szükséges hozzá az ellenőrzések elvégzésére szolgáló hardver (vezérlők és kamerák), valamint a programok létrehozására való szoftver (XG-H7N).
Milyen típusú vezérlők állnak rendelkezésre?
Öt típus érhető el: a KEYENCE digitális kamerákhoz csatlakoztatható sztenderd típus, a 2 megapixeles kamerákat támogató nagy sebességű típus, az 5 megapixeles kamerákat támogató nagy kapacitású típus, az analóg kamerákhoz csatlakoztatható sztenderd típus, valamint az analóg kamerákhoz csatlakoztatható nagy sebességű típus.
Mi a különbség az XG7000, az XG7500 és az XG7700 között?
A csatlakoztatható kamerák és a képfeldolgozási sebességek eltérőek.
Csatlakoztatható-e minden vezérlő négy kamerához?
Kamerabővítő egység felszerelésével mindegyik vezérlő csatlakoztatható négy kamerához, így egyszerre mind a négy kamerán lehetséges a rögzítés.
Mi van a vezérlőhöz mellékelve?
A vezérlő SD-kártyával (SD1), kezelési kézikönyvvel (A4-es méret, 8 oldal) és egy csomag külső terminál csatlakozóra való cserecímkével kapható.
A vezérlő használatához van-e szükség konzolra?
Számítógép segítségével az ellenőrzéshez igényelt minden beállítás konfigurálható, így nincs szükség konzolra.
A beállítási műveletek vezérlőn való elvégzéséhez opcionális konzolt kell használni.
Frissíthető a vezérlő firmware konzol használata nélkül?
A firmware-frissítésekhez külön konzolra van szükség, mivel a távoli asztali számítógéppel a virtuális konzolos bevitel nem végezhető el.
Használható-e kereskedelmi forgalomban kapható SD-kártya?
Ez a rendszer nem garantálja a vezérlőhöz mellékelt SD-kártyától eltérő SD-kártyák működését.
Milyen típusú digitális kamerák állnak rendelkezésre?
16 típus érhető el: 31 megapixeles, 200 megapixeles, 7-szeres sebességű 31 megapixeles, 7-szeres sebességű 100 megapixeles, 7-szeres sebességű 200 megapixeles, 11-szeres sebességű 500 megapixeles, valamint kompakt kamerák, mindegyik színes és fekete-fehér kivitelben.
Az analóg kamerák melyik modelljének működése garantálható ezzel a rendszerrel?
A rendszer a KEYENCE, a Sony és a Toshiba Teli által gyártott analóg kamerákat támogatja. Lásd a támogatott modellek specifikációit.
Analóg kamerához szeretnék kapcsolódni. Hogyan állítsam be a DIP-kapcsolókat?
CA-CM20 esetén használja a gyári beállításokat. A részletekért tekintse át a felhasználói kézikönyv 2. fejezetének „A kamera telepítése" című részét.
Használható-e kamera hagyományos képszenzorral?
Az XG-7000 sorozathoz való digitális kamerák közül csak adott kamerák használhatók, amelyek modellneve XG-vel kezdődik. (A CV-5000 sorozatú kamerák csak kamerakábellel használhatók.) Az analóg kamerák közül az XV-1000 kamerarendszer CA-CM20 típusa használható a kamerakábeleket is beleértve.
Használhatók-e együtt az analóg és digitális kamerák?
Ez a rendszer az analóg kamerák mindössze néhány speciális modelljét támogatja (az A végződésűekét), ezért ezek a digitális kamerákkal együtt nem használhatók.
Támogatja-e ez a rendszer az ultraibolya, illetve az infravörös kamerákat?
A rendszer a Sony XC-EI50 és XC-EI30 infravörös kamerákat (különböző CCD-méretekkel), valamint a Sony XC-EU50 ultraibolya kamerát támogatja.
Elfordíthatók-e vízszintesen az analóg kamera képei?
Igen.
Milyen típusú kézikönyvek állnak rendelkezésre?
Négy típusú kézikönyv érhető el:
Mindegyik kézikönyv az XG-H7N szoftverben található, PDF formátumban.
(1.) XG-7000 – Felhasználói kézikönyv: hardverre vonatkozó kézikönyv
(2.) XG VisionEditor – Referencia-kézikönyv (programozásra vonatkozó kiadás): Folyamatábrák és felhasználói interfészek létrehozásának módját ismerteti.
(3.) XG VisionEditor – Referencia-kézikönyv (vezérlésre vonatkozó kiadás): Az I/O-alapú és a soros kommunikáció vezérlésének módját ismerteti.
(4.) XG VisionTerminal – Felhasználói kézikönyv: A távoli működtetést és naplózást ismerteti.
Hogyan tekinthetem meg a kézikönyveket?
Az XG VisionEditor és az XG VisionTerminal telepítését követően a kívánt kézikönyv PDF formátumban való megnyitásához kattintson a Start menüre, vagy válassza ki a [Help] lehetőséget az alkalmazás menüjében.
A VisionEditor Help menüjében nem tudom megnyitni az XG-7000 felhasználói kézikönyvét (hardverre vonatkozó kézikönyv). Ezt a kézikönyvet külön kell megvásárolni?
Ez a kézikönyv a VisionEditor telepítésével egyidejűleg kerül a számítógépre, azonban a Help menüből közvetlenül nem nyitható meg. Az XG-7000 sorozat felhasználói kézikönyvét az alapértelmezett telepítési helyre navigálva lehet megnyitni (C:Documents and SettingsAll UsersStart MenuProgramsKEYENCE ApplicationsV-Works for XG).
Milyen típusú felhasználói támogatás érhető el folyamatábrák létrehozásához?
Az XG felhasználói támogatási oldalról mintafájlok és a legújabb szoftverek is letölthetők. Az XG műszaki ügyfélszolgálati munkatársak a KEYENCE irodáiban szintén készséggel válaszolnak kérdéseire.
Milyen típusú szoftverek használhatók ezzel a rendszerrel?
Két típus érhető el: az „XG VisionEditor” integrált képszerkesztő szoftver és az „XG VisionTerminal” távoli vezérlést biztosító szoftver.
Milyen célt szolgál az „XG VisionEditor” integrált képszerkesztő szoftver?
Ez az integrált képszerkesztő szoftver egy sor beállítási funkcióval teszi lehetővé képfeldolgozási folyamatok és felhasználói interfészek számítógépen való kialakítását, valamint hibakeresést, szimulációt és feltöltést is biztosít.
Milyen célt szolgál az „XG VisionTerminal” távoli vezérlést biztosító szoftver?
Ez a szoftver Etherneten, illetve USB-kapcsolaton keresztül teszi lehetővé az XG-7000 vezérlő számítógépről való felügyeletét és működtetését. Rendelkezik továbbá funkciókkal hálózathoz csatlakoztatott több vezérlő felügyeletéhez, valamint mérési értékek és képadatok naplózásához is.
Milyen rendszerkövetelményei vannak az „XG VisionEditor” integrált képszerkesztő szoftver futtatásának?
Processzor: legalább 1,06 GHz-es Core 2 Duo vagy azzal egyenértékű (legalább 1,80 GHz-es Core 2 Duo vagy azzal egyenértékű javasolt)
RAM: legalább 1 GB (legalább 2 GB javasolt)
Szabad merevlemezterület: telepítéskor legalább 600 MB, működés közben legalább 500 MB
Használható-e több számítógépen is az XG-H7N szoftver megvásárolt példánya?
Az XG VisionEditor működtetéséhez mindegyik számítógépnek külön aktiváló kóddal kell rendelkeznie.
Kérjen aktiváló kódot az XG felhasználói támogatási oldalon. Egy XG-H7N példányhoz alapvetően egy aktiváló kód tartozik. Ha a szoftvert több számítógépen is szeretné használni, vásároljon a szoftverből több példányt.
Milyen munkakörnyezetet használ az XG VisionEditor?
Ez a számítógép merevlemezére telepített virtuális XG vezérlőt jelképező mappa. A munkakörnyezet mappájában található SD1 és SD2 mappa megfelel az SD-kártya rendszerre vonatkozó meghajtóinak, és mindkét mappában eltárolhatók a programadatok és a rögzített képadatok.
A munkakörnyezet átváltható több vezérlőbeállítás egyetlen számítógépről való vezérlésének engedélyezésére.
Hány programot lehet létrehozni egyetlen vezérlőn?
Két SD-kártya-meghajtó használata esetén akár 2000 program számára is létrehozhatók programadatok. Mindkét SD-kártyán legfeljebb 1000 program tárolható (000–999), a beállításoktól függően azonban egy SD-kártya már azelőtt betelhet, hogy elérné az 1000 programot.
Hány napig tart még az XG VisionEditor szoftverre vonatkozó próbaidőszakom?
Megtekintheti a licenc aktiválásának dátumát.
A Help menüben válassza ki az [About...] lehetőséget, és megjelenik az [Extension Activation Code Input] ablak. Az ablakban a próbaidőszakra vonatkozó információ a következő formátumban válik láthatóvá: „The trial period is 30 days starting (year/month/day).”
Az XG-H7N szoftvert működtető számítógép meghibásodott, és aktiváló kódra van szükségem az új számítógéphez. Mit tegyek?
Forduljon a KEYENCE helyi irodájához.
Hány egységet lehet beállítani egy folyamatábrán?
Legfeljebb összesen 1000 egységet vagy a minimálisan szükséges egységek nélkül 997 mértékegységet lehet beállítani. (A ténylegesen beállítható egységek száma függ a rendszer memóriájától.)
Meg lehet jeleníteni listán egy olyan hosszú folyamatábrát, amely nem látható teljes egészében a Folyamatábra nézetben?
A menüsor Ablak elemében a nagyítás módosításával változtassa meg a Folyamatábra nézet megjelenítési méretét.
Hogy lehet egy számítógépen létrehozott programot átvinni egy vezérlőre?
Kétféleképpen vihető át egy XG VisionEditor szoftverben létrehozott programfájl: töltse fel a programfájlt a vezérlőre USB- vagy Ethernet-kapcsolaton keresztül, vagy írja át az adatokat SD-kártyára, és olvastassa le a vezérlővel.
Lassítja a feldolgozást, ha számítógépről átírom az adatokat az XG-7000 rendszerbe?
Amikor az adatokat áttölti és felülírja egy aktuálisan használt programba, az adatok alaphelyzetbe kerülnek. A művelet nem befolyásolja az éppen használaton kívüli programok működését.
Milyen generációjú a képrögzítési fájl beállítása?
Egy "generáció" a kezdő egységtől a záró egységig tart. Az "első" és "második" képfájl beállítása egy-egy "generáció".
Lehet változtatni az XG VisionEditor 1-5. elrendezésén?
Az XG VisionEditor nézetei és ablakai tetszés szerint módosíthatók. Az 1. elrendezés a képfeldolgozás folyamatábrájának létrehozásához, a 2. elrendezés pedig a felhasználói interfész létrehozásához optimális helyre van pozicionálva. A 3-5. elrendezés pozíciója azonos, és szükség szerint áthelyezhető.
Hogy lehet visszaállítani az elrendezések helyét az XG VisionEditor szoftverben?
A menüsáv Ablak elemén válassza a [Reset Layout] lehetőséget.
Mit jelent Folyamatábra nézetben az egység bal alsó sarkában látható sárga négyzet?
Ez azt jelenti, hogy valaki megjegyzést fűzött az egységhez az egység [System Settings] lapján. Ha az egérmutatót a sárga négyzettel ellátott egység fölé helyezi, megjelenik a megjegyzés. A megjegyzést az egység típusának leírására is használhatja, így nem kell megnyitni az Egység tulajdonságai lapot.
Használhatók a CV-3000 és a CV-5000 sorozat programjai az XG-7000 sorozattal?
A hagyományos képszenzor-modellek programjai nem kompatibilisek ezzel a rendszerrel.
Hogy lehet egy folyamatábrát egy programból egy másikba másolni?
Nyissa meg a két programot az XG VisionEditor szoftverrel, majd másolja és illessze be a folyamatábrát az egyik programból a másikba.
Lehet korlátozni bizonyos információkhoz, például a programbeállításokhoz való hozzáférést?
A programok jelszóval védhetők, így megakadályozhatja, hogy harmadik fél megtekintse vagy szerkessze azokat.
Zárolhatók egy vezérlő műveletei a módosítások megakadályozása érdekében?
Igen. Rendszergazdai jogosultsággal legfeljebb négy felhasználói csoportnál engedélyezheti vagy tilthatja a hozzáférést.
Amellett, hogy bizonyos felhasználói csoportok esetében zárolja a műveleteket, azt is beállíthatja, hogy az egyes felhasználói csoportok számára mely beállítási menüadatok legyenek láthatók.
Mi a különbség a különböző szimulációk és vezérlőegységek tényleges működése között?
Eltérések vannak a várakozó egységekben és a parancsok végrehajtásának módjában. További részletekért tekintse át az XG VisionEditor referencia-kézikönyvének 7. fejezetében található „A szimulációs funkciók áttekintése” című részt.
Mi egy nem végrehajtott egység értékelési értéke?
A nem végrehajtott egység értékelési értéke [0].
Megváltoztatható a kijelző nagyítása, miközben a Képernyőszerkesztőben szerkesztést végzek?
Nem. A kijelző méretét a számítógép monitorjának felbontása határozza meg.
Az XG VisionEditor Folyamatábra nézetében tudok egységszám alapján egységre keresni?
Folyamatábra nézetében a [Jump] ikonra kattintva kereshet egységre.
Be tudok állítani olyan feltételeket, amelyek teljesülése esetén a folyamat kilép a ciklusos egységgel létrehozott ciklusból?
Ezt egy megszakítási egységgel teheti meg. Hozza létre úgy a folyamatábrát, hogy a ciklus feltételeinek teljesülése esetén a művelet egy megszakítási egység felé ágazzon el.
Hogy lehet több régiót áthelyezni az alakjuk megváltoztatása nélkül?
Használja a [Move All Regions] funkciót. Jelölje ki azokat az egységeket, amelyeket át szeretne mozgatni, majd az alakjuk vagy méretük megváltoztatása nélkül egyszerre pozicionálja át őket.
Hogy lehet egyenletesen beállítani a régiókat?
Jelölje ki az igazítani kívánt egységeket, majd az [Align All Regions] funkcióval igazítsa őket el egyenletesen.
Az elfoglalt globális beállítások "Outputting" állapota azt jelenti, hogy az archívok kimeneti helyét is tartalmazza?
Nem, nem tartalmazza. Az "Outputting" azt jelenti, hogy az eredményeket vagy képeket a kimeneti rendszeregységek (pl. csatlakozó kimenet, eredménykimenet vagy képkimenet) éppen kiküldik.
Az archivált adatok kimeneti eredményeinek megtekintéséhez figyelje a %Hist0Status - %Hist7Status parancs [First bit: Output location data availability] elemét.
Le lehet kívülről olvasni egy program nevét?
Igen, a 2.0 és későbbi verziókkal. A programszám (PW) változása össze van kapcsolva a [Program name]-mel, és a programnév leolvasható a PR (Programszám leolvasása) paranccsal.
Lehet a kameraképeket először ciklusban végrehajtani, majd később az összes képet együttesen feldolgozni?
Igen. A folyamatábrán lévő képegységek ciklusos végrehajtása esetén lehetséges egyetlen vizsgálat során, egyetlen kamera által rögzített képek vezérlése vagy folyamatos feldolgozása.
Lehet csak azokat a vizsgálati adatokat rögzíteni a számítógépre, amelyek NG vizsgálati eredményt adtak vissza?
Igen. A kívánt adatokat olyan adatkimeneti egység végrehajtásával rögzítheti, amely a mérési adatokat arra a feltételes elágazásokkal rendelkező folyamatábrán lévő számítógépre menti, amely a vizsgálati adatokra vonatkozó NG eredményt referenciaértékként kezeli.
Használhatok eredeti képet indítás módban?
Igen. Kizárólag 800×600 képpontos bitmap-kép használható indítás üzemmódban, ami jelzi, hogy a tápellátás be van kapcsolva.
A vizsgálati képernyőn vállalati logót vagy más képet is elhelyezhet.
Hogy tehetem a logókép hátterét áttetszővé?
Állítsa a háttérszínt R: 254, G: 1, B: 152 értékűre. (Ez bitmap-képen rózsaszín.) Tekintse át az XG VisionEditor referencia-kézikönyvének (programozási kiadás) 4. fejezetét.
Nem rendelkezem konzollal. Működtethetem a rendszert konzol nélkül?
Ha telepítette az XG VisionTerminal szoftvert, a távoli asztali számítógépről a konzol nézetben közvetlenül működtetheti a rendszert.
Miért van letiltva a kettős puffer?
A kettős puffer engedélyezéséhez három feltételnek kell teljesülnie.
A kettős puffer csak abban az esetben engedélyezhető, ha van rögzítő egység, a rögzítő egység a folyamatábra elején helyezkedik el, és a képváltozója nem újonnan lett definiálva.
A rögzítés egy terminál I/O késleltető egységével történik, az XG rögzítő egység Aktiválásra vár opciója nincs bejelölve. Lehet a képernyőt folyamatosan frissíteni ezzel a beállítással?
Nem. Folyamatos frissítésre csak várakozó kép esetén van lehetőség.
Mikor van a [%PrcTime] kezdőpontja?
Ez az a pont, amikor a folyamatábrán először végrehajtott rögzítő egység megkezdte a rögzítést. Ezért bizonyos egységek, például a rögzítő egység fölé pozicionált számítási egységek nem jelennek meg a feldolgozási időben. Ha a folyamatábrán nincs rögzítő egység, a kezdő egység végrehajtásának kezdete lesz a kezdőpont.
Meg lehet változtatni az ellenőrzési terület méretét és pozícióját vezérlőegységgel ellenőrzés közben?
Igen. Az előre beállítandó tételek szükséges beállításainak megadásával (például párbeszédablakok létrehozásával) az aktuális kép figyelése közben, a kívánt időben módosíthatja az ellenőrzési terület méretét és pozícióját.
Mely tételek módosíthatók vagy állíthatók ellenőrzés közben vezérlőegységgel, számítógép nélkül?
A funkció menün a képarchívum megtekintése és a statisztikai elemzés mellett párbeszédablakok létrehozásával módosíthatja a változó hozzárendeléseket engedélyező beállítási paramétereket. Ez különösen a tűrés alsó és felső értékénél, az ellenőrzési szint küszöbértékénél, valamint az ellenőrzési régió méreténél és pozíciójánál használható.
A mintakeresésben mi a "Felhasználó által módosítva (gyors)" nagy sebességű mód?
Ebben a módban lehet a hagyományos triggerek esetében végrehajtott mintaregisztrálás kiküszöbölésével nagy sebességű feldolgozást végrehajtani változókra való hivatkozás mellett. Ez a mód képmemóriát (amelyet a rendszer [Constant (fast)] módban is használ) és a [Update every time (slow)] módban is használt programmemóriát is használ, ezért szükség van a memória-felhasználás figyelésére. A változóra hivatkozó beállítási paraméterekben végzett módosítások a RU (referenciakép adatainak újraszámítása) parancs végrehajtásakor lépnek érvénybe.
Mintakeresésnél a nagy sebességű mód mikor vált [Constant (fast)] módra?
A beállítás automatikusan [Constant (fast)] módra vált, amikor változót rendel a Mintaterület, Szín vagy Képminőség javítása elemhez.
A kivonási szűrő nagy sebességű módja mikor vált [Constant (fast)] módra?
A beállítás automatikusan [Constant (fast)] módra vált, amikor változót rendel a Mintaterület, Szín vagy Képminőség javítása elemhez.
Amikor a "Felhasználó által módosítva (gyors)" nagy sebességű módban lévő egység régióját a Régió megváltoztatása beépített párbeszédablakban megváltoztatja, a program nem ad ki RU parancsot, mégis úgy látszik, mintha a képhivatkozás frissítve lenne. Mi történt?
A rendszer automatikusan kiadja a RU parancsot, amikor egy beépített párbeszédablakban megváltoztatja a régiót, vagy kibontja a színt és az [OK] gombra kattint. El kell indítani a RU parancsot, amikor a beépített párbeszédpanelen módosítja a régió vagy a szűrő együtthatóját.
Mennyi feldolgozási idő szükséges a képi műveleteknél?
Az XG7700 sorozattal két (teljes képernyős) kép közötti különbségek feldolgozásához 240 000 képpont esetén átlagosan 10 ms, 1 megapixel esetén 30 ms, 2 megapixel esetén 60 ms, 5 megapixel esetén pedig 140 ms szükséges. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a feldolgozási idő függ a forráskép előfeldolgozásától és konvertálásától is.
Hogy állíthatom be a feltételes elágazás feltételes értékét egy adott értékre vagy nagyobbra/kisebbre?
Olyan feltételes elágazás megadásához, amelyben értéktartomány szerepel, először számítással válassza le a feltételt, majd határozza meg az elágazás értékét.
Feltételes elágazásoknál nem használhatók számtani kifejezések, ezért a feltételt IF utasítás számításával válassza le, majd feltételes elágazással hivatkozzon a változóra.
Milyen lesz az elágazás, ha az elágazási egység értéke [0] és [1], a referenciaérték pedig [2]?
Ha a referenciaérték nem felel meg a feltételnek, és a feltétel értékében nincs megadva [ELSE], a program kikerüli az ágban lévő folyamatokat, és továbblép az egyesítő egységre. Az ágegység eredményadatainak [Branch] kimeneti értéke 0.
Mi történik, amikor az elágazási egység referenciaértéke nem felel meg a feltételes értéknek?
A művelet az elágazás vagy egyesülés után folytatódik, de kihagyja az elágazási egységben lévő egységeket.
Milyen lesz az elágazás, ha például az 1. és 2. elágazás esetében mindkét egység elágazási egységének feltételértéke [1], és a referenciaérték is [1]?
Az elágazás az első ágnál történik meg. Ebben a példában a művelet az 1. ág felé fog elágazni.
A változónevek rögzítettek?
A változóneveket legfeljebb 32 karakter hosszúságú, alfanumerikus szöveggel adhatja meg, amennyiben a név nincs fenntartva rendszerváltozók számára, és betartja az előtagra, karaktertípusra és karakterhosszra vonatkozó korlátozásokat. Ezzel egy időben átnevezheti a már definiált és a folyamatábrához rendelt változók neveit is.
Hány változót lehet létrehozni?
Legfeljebb 10 000 lokális és 1024 globális változót hozhat létre. Legfeljebb 512 képi változót hozhat létre. (Ez a memória kapacitása miatt korlátozott.)
Mi a különbség a lokális és a globális változó között?
Lokális változók csak a programfájlokban léteznek, az adott program változóiként; ezzel szemben a globális változók a gvar.dat fájlon belül, az összes programra érvényes közös változóként szerepelnek. Egy munkaterülethez legfeljebb 10 000 lokális és 1028 globális változót hozhat létre.
A változók alakjának típusa szerint hogy használhatom a skaláris, pozíció, kör és vonalobjektumokat?
A változók nem csak számértékek lehetnek, mint például a skaláris típusú változók, hanem struktúrával is rendelkezhetnek, mint például a pozíció típusú változók, amelyeknél XY koordináták vannak megadva. Ezáltal a geometriai függvények esetén nem kell külön meghatározni az X és az Y értékét.
Mi a különbség a rendszerkép-változók és a felhasználóikép-változók között?
Mindkettő képek tárolására szolgál, de míg a rendszerkép-változók a folyamatábra indításakor törlésre kerülnek, a felhasználóikép-változók külön információkat tárolnak, vagy a visszaállítás végrehajtásáig megőrzik a tárolt információkat. A felhasználóikép-változó létrehozásakor a rendszer le is tiltja a kettős puffert.
Milyen típusú számítási funkciók érhetők el?
96 féle számítási funkció létezik. Az általános számtani operátorok, trigonometriai függvények és összehasonlító operátorok mellett feltételes elágazásokat (IF utasításokat) és ciklusfüggvény-parancsokat (FOR utasítások) is meghatározhat.
Mennyi információt lehet megadni egy számítási egységben?
Legfeljebb 1000 karaktert. A zárójeleknek, valamint az IF, FOR és DO LOOP utasításoknak a belső memóriának megfelelően azonban soha nincs korlátja. A korlát túllépése esetén a program jóváhagyásakor programozási hiba lép fel, és az egérmutató a hibás kifejezés elejére ugrik.
Hogy szúrhatok be látható sortörést a számítási egységbe?
Adja meg a [szóköz]+[aláhúzás]+[vissza] billentyűkombinációt azon a helyen, ahová a sortörést be szeretné szúrni.
Hogy kereshetek változóra?
Kétféleképpen kereshet: a [Variable Reference List] és a [Variable Reference List] lehetőséggel. A [Variable Reference List] használata esetén az egységekben használt változók listájából választhatja ki a megfelelőt. A tömbváltozókra indextől függetlenül kereshet. A [Search] ezzel egy időben egy változó karaktersorára keres, így indexadatokat is meghatározhat, és azokra futtathatja a keresést. Nem csak az egységeken belül hivatkozott változókra, hanem a kijelzőkön és egyéni utasításokban használt változókra is kereshet.
Hogy rövidíthetem le a számítások feldolgozási idejét?
A feldolgozási időt a ciklusban lévő számítások számának csökkentésével rövidítheti le. Az olvasási idő emellett függ a változó típusától is. A leggyorsabbak a "@"-val kezdődő ideiglenes változók, ezeket követik a "#"-val kezdődő globális változók, végül az "%"-el kezdődő rendszerváltozók. A leglassúbbak a "!"-el kezdődő eredmény- és beállítási paraméterek.
Bár ezek csak kis mértékben térnek el egymástól, FOR utasításban használva jelentősebb a közöttük lévő különbség.
Például: FOR @a=0 TO 49
#Dist[@a]=LnDist(Line(!U[0009].RSLT.DLXY1:AB,!U[0009].RSLT.DLXY2:AB), !U[0002].RSLT.XY[@a]:AB)
NEXT
A fenti példában a cikluson belül a Line(!U[0009].RSLT.DLXY1:AB,!U[0009].RSLT.DLXY2:AB) részt tartalmazó szakasz a FOR utasításon kívülre került, és a #line sorváltozóban van tárolva, és a sorozaton belül az adott sorváltozóra hivatkozik, ezzel is lerövidítve a feldolgozási időt.
#line=Line(!U[0009].RSLT.DLXY1:AB,!U[0009].RSLT.DLXY2:AB)
FOR @a=0 TO 49
#Dist[@a]=LnDist(#line,!U[0002].RSLT.XY[@a]:AB)
NEXT
A fenti változtatásokkal a számítás feldolgozási ideje 0,7 ms-ről 0,5 ms-re csökkent.
Hogy lehet másolni a több programszámban vagy munkaterületen használt változókat?
Nyissa meg a két programot az XG VisionEditor szoftverrel, majd másolja és illessze be a folyamatábrát az egyik programból a másikba; vagy másolja ki a változókat, váltson a programok között, és illessze be a változókat. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ekkor a változó beállításai nem lesznek átmásolva.
Muszáj rendszerváltozókat rendelni egy kijelzési mintához, ha működés közben szeretnék áttekintést kapni a rendszerváltozókról?
Kapcsolja össze az XG-t és a VisionEditort, és a VisionEditorban nyissa meg a [Change operating variables] lehetőséget.
Jelölje ki a megjeleníteni kívánt változót, és az aktuális változó állapotának megjelenítéséhez kattintson a [Get current value of controller] lehetőségre.
Hány elemet helyezhetek el egy kijelzősablonban?
Minden egyes kijelzősablonban legfeljebb 4000 elemet, köztük régióelemet helyezhet el.
Hány oldalkeretet lehet létrehozni?
Legfeljebb 99-et.
Egyszerre hány kameraképernyőt lehet megjeleníteni?
Ötöt.
Megváltoztatható az alkatrészek elrendezéséhez használt rácsvonal a Képernyőszerkesztőn?
A [Settings] mező [Option] eleménél módosíthatja a színt és a távolságot.
Amikor egy grafikai egységben több alak és szöveg szerepel, melyik jelenik meg elöl?
Az egység alsó sorában látható alakok és szövegek jelennek meg elöl. Elhelyezkedésüket a ▲ és a ▼ gombbal módosíthatja.
Több grafikai egység esetén melyik jelenik meg elöl?
Alapszabályként a kisebb egységszámú egység jelenik meg elöl. Azonban ha a grafikai egységet a vezérlő választja ki, a kiválasztott egység fog elöl megjelenni.
Melyik egység jelenik meg elöl, ha a kamerakép szűrt kép típusú?
Alapszabályként a kisebb egységszámú egység jelenik meg elöl. Azonban egység kiválasztása esetén a kiválasztott egység fog elöl megjelenni.
Megnyithatom a [Change Programs] párbeszédablakot a funkció menü helyett egy felhasználó által létrehozott párbeszédablakból?
A felhasználó által létrehozott párbeszédablakban beállíthatja azt a gombot, amely megnyit egy, a funkció menüből megnyitott párbeszédablakot (Programok módosítása vagy I/O diagnosztika). (A program párbeszédablakának száma D002.)
Át tudom másolni a létrehozott képernyőkialakítási beállításokat (kijelzősablon-beállításokat) egy másik programba?
A képernyősablonokat az XG VisionEditor Képernyőböngészőjével másolhatja.
A külső csatlakozók, például az értékelési kimenetek csatlakozásai kompatibilisek a hagyományos kameraszenzorok csatlakozásaival?
Az XG-7000 sorozat külső termináljainak hozzárendelését elvégezheti a felhasználó, de alapértelmezés szerint a hozzárendelések gyakorlatilag kompatibilisek a CV-5000 sorozattal.
A részletekért tekintse át a felhasználói útmutatót, vagy forduljon a legközelebbi értékesítőnkhöz.
Az I/O kapcsolás kompatibilis a CV-5000 sorozattal, és a hagyományos csatlakozóblokkal és az I/O-kábellel is használható.
Hogy használhatók a karakterek és szimbólumok az eredmény kimeneti formátumában?
Ezek csak a protokoll nélküli kimeneteknél érvényesek.
A (TAB, CR, LF, CR+LF) karaktersorok és szimbólumok menthetők. Ebben az esetben az elválasztók nem lesznek elmentve.
Például: Ha a formátum [ABC] értékűre van állítva, az [Edge Pos. X] kimenete pedig automatikus formátumú, az eredmény [ABC0060038] lesz, a vessző elválasztó nem lesz elmentve.
Normál esetben, ha az [Edge Pos. X] és az [Edge Pos. Y] kimenete automatikus formátumú, az eredmény [0062536,0032659] lesz.
Milyen körülmények között jön létre célfájl, ha az adatokat adatkimeneti egység küldi SD-kártyára?
Ha a fájlelnevezési szabály [Auto], az alábbi esetekben jön létre fájl: visszaállításkor, a tápellátás bekapcsolásakor, a programszám megváltoztatásakor, vagy ha az SD-kártyán nincs kimenetfájl. Ha a szabály [Fixed] értékűre van állítva, csak abban az esetben jön létre fájl, ha az SD-kártyán nincs kimenetfájl. Egyéb esetekben nem jön létre fájl, a feltételek pedig a már meglévő fájlba kerülnek.
Megadható olyan kötegbeállítás, amely az adatkimeneti egységgel több tömbváltozó-értéket eredményez?
Ezt a menteni kívánt adatok kiválasztásakor, a kimenetet indító index és az indexek számának meghatározásával állíthatja be. Például az #Dist[ ] 5-10. indexének mentéséhez állítsa az adathalmazt #Dist[5], az indexek számát pedig [6] értékűre.
Megváltoztathatom a kimeneti egység célfájlnevét OCR-egység által leolvasott karakterláncra?
Igen. Használja az OW (Change Output Filename) lehetőséget, és hajtsa végre az [OW,nnn,xxxx
] parancsot (nnn: egység azonosítója, xxxx: skaláris típusú tömbváltozó).
Számítással tárolja az OCR által leolvasott karakterláncot skaláris típusú tömbváltozóban, ahol egy karakter egy elemnek felel meg.
Példa számításra: FOR @i = 0 TO !U[0002].RSLT.CCN1:MS - 1
#FileName[@i] = !U[0002].RSLT.RCG_CHR[@i]:MS
NEXT
#FileName[@i]=0
Mi a képi kimenet "kimeneti prioritása"?
Ha további adatokat próbál menteni, miközben a képpufferben vannak képek, a folyamat az adott ponton leáll. (Amikor a pufferben ismét van elegendő hely, és a sorban álló képek átvitele befejeződött, a művelet újraindul.) Emiatt ingadozik a feldolgozási idő, de az összes kép mentésre kerül. Ha a pufferben van elegendő hely, és a képek már átkerültek a képpufferbe, a folyamat nem áll le az adott pontnál.
Az egyéni utasításnak van karakterkorlátja?
Az alfanumerikus karakterek száma legfeljebb 256 lehet. (A sortörés két karakter.)
Az „XG VisionTerminal” távoli vezérlést biztosító szoftver naplózási funkciójának segítségével hány XG-rendszert lehet Etherneten keresztül egyetlen számítógéphez csatlakoztatni?
Legfeljebb nyolc XG-vezérlőt csatlakoztathat, és naplózhatja az egyes vezérlőkből származó kimeneti adatokat.
Amikor az adatokat PLC-kapcsolattal menti, a formázási beállítás le van tiltva, mivel a formázási beállítások módosítása megváltoztatja a kimeneti adatokat. Mi történt?
A specifikáció szerint a tizedes jegyek a formázási beállítástól függően háromféleképpen kezelhetők.
(1) Automatikus
(2) Amikor az 1-től 16-ig formátum van kiválasztva, és a tizedes helyek száma nem 0
(3) mikor az 1-től 16-ig formátum van kiválasztva, és a tizedes helyek száma 0

Például abban az esetben, amikor ezeket a formátumokat alkalmazza a mérési eredményekre, és fel vannak osztva erre a három feltételre.
Az (1) esetben az adatkimenet az eredmény adatformátumát használó aktuális állapot. (Tizedes jegyek használata esetén az érték 1000-rel szorzódik.)
 Például: ・Az 123.456 értékű élpozíció 123456 lesz
  ・Az 123456 értékű terület 123456 lesz
A (2) esetben a kimenet értéke 1000-rel szorzódik.
 Például: ・Az 123.456 értékű élpozíció 123456 lesz
  ・Az 123456 értékű terület 123456000 lesz
A (3) esetben a program figyelmen kívül hagyja a tizedes jegyeket.
 Például: ・Az 123.456 értékű élpozíció 123 lesz
  ・Az 123456 értékű terület 123456 lesz
Lehet egyidejűleg PLC-kapcsolatot és CC-kapcsolatot használni?
Nem, nem lehet. Az elérhető nem CC-kapcsolatos kommunikációs kapcsolatok a következők:
PLC-kapcsolat (RS-232C) használatakor: az Ethernet használható, de az RS-232C nem használható.
PLC-kapcsolat (Ethernet) használatakor: Ethernet a protokoll nélküli eredmények mentésének kivételével nem használható, de az RS-232C használható.
A PLC és I/O vezérlésnél használhatom ugyanazt a vezérlési folyamatot, mint a CV sorozatnál? (A folyamatok kompatibilisek egymással?)
Az XG sorozatnál a vezérlési szabályok másmilyenek, így lényegében a folyamatok nem kompatibilisek egymással. A PLC parancs feldolgozási folyamata is megváltozott, de ezt ne felejtse el ellenőrizni.
Az I/O kapcsolás azonban kompatibilis a CV-5000 sorozattal, és a hagyományos csatlakozóblokkal és kábellel használható.
Mi történik, ha a számítógép merevlemeze megtelik, miközben az adatokat képkimeneti egységéből az XG VisionTerminalra menti?
A képfeldolgozás nem áll le, a naplózás azonban megszakad a számítógépen, és a rendszer kihagyja a képmentést. (Maga a kommunikáció nem áll le.)
Az adatoknak az archiválás naplózása funkcióban lévő kimeneti helyeként megadott "PC program" a VisionTerminal szoftverre utal?
A VisionTerminal szoftverre és az ActiveX-re utal. Ugyanez vonatkozik a képkimeneti egységekre is.
Az 1.0 verzióban csak az ActiveX-re utal. Képkimeneti egységek esetén a VisionTerminalra utal.
Az archivált képek elérhetők SD-kártya nélkül?
A számítógépen lévő képeket az archiváltkép-nézegető segítségével rögzítheti a kiválasztott generáció archivált képeinek mentésére. Ezzel egy időben további képeket is rögzíthet közvetlenül a képfájl beállításába.
Hány archivált kép tárolható?
Az XG-7000 és 7500 sorozatban legfeljebb 501 db 240,000 képpontú monokróm kép, 53 db 2-megapixeles monokróm kép, 496 db 240,000 képpontú színes kép és 48 db 2-megapixeles színes kép tárolására van lehetőség.
Az XG-7700 sorozatban legfeljebb 1013 db 240,000 képpontú monokróm kép, 117 db 2-megapixeles monokróm kép, 40 db 5-megapixeles monokróm kép, 1008 db 240,000 képpontú színes kép, 112 db 2-megapixeles színes kép és 35 db 5-megapixeles színes kép tárolható.
A tárolható képek száma azonban eltérő a definiált felhasználói képi változóktól és a memóriahasználattól függően, amikor kereséshez a nagy sebességű mód [Update every time (slow)] értékűre van állítva.
Amikor a képarchívum feltétele NG, miközben az [Images] értéke [Series], a [No. Archives (inc. latest)] pedig [3] értékűre van állítva, és az NG eredmény egymás után kétszer jelenik meg, összesen hat kép marad az archívumban?
Összesen négy kép lesz. Az első NG eredmény megjelenésekor az NG kép, valamint az NG kép előtti első és második kép marad az archívumban. Ha rögtön ezután egy második NG eredmény is megjelenik, csak az NG kép marad az archívumban. Ugyanaz a kép nem duplikálódik.
Minden nagy sebességgel rögzített kép menthető SD-kártyára?
Igen, ha a képek száma nem haladja meg a beállított képszámot.
A puffermemóriában megadott képszámtartományba eső összes fájl elmenthető a kimenet helye funkcióval, amely a rögzített képeket tárolja a puffermemória számára, mielőtt egymás után az SD-kártyára kerülnének.
Milyen képformátumokban lehet a képadatokat SD-kártyára vagy számítógépre menteni?
Ötféle formátumban.
BMP, BMP (feles tömörítés), BMP (egynegyedes tömörítés), BMP (egynyolcados tömörítés) és JPEG formátum közül választhat
Nagyszámú kép mentéséhez válassza a JPEG formátumot.  
Mikor frissülnek a statisztikák és az archivált adatok?
Ezek a végegységen való áthaladáskor kapott értékkel frissülnek.
A statisztikát is meg lehet egyidejűleg jeleníteni a vizsgálati képernyőn?
A Statisztika párbeszédablak átlátszóságának módosításával egyszerre is megjelenítheti az aktuális képet és a Statisztika párbeszédablakot. Ezt a konzolon, a Nézet sávon vagy a [MENU] gombbal teheti meg.
Hány parancs állítható be egy vezérlőegységnél?
Legfeljebb 16. Csak egy egyéni utasítást adhat meg (de az egyéni utasításban akár 16 parancs is lehet).
Hogy lehet észlelni, ha egy vezérlőegység egyik parancsánál hiba lép fel?
Kétféleképpen.
Normál esetben a parancsegység értékelési értéke a teljes kiértékelés.
Ne feledje, hogy feltételként meg kell adni a [Wait Response] értékét, így előfordulhat késés a folyamatábra feldolgozásában.
A globális beállítások >internal parancs hibáit a felhasználó %Error0/1-hoz rendeli, és így jelennek meg. Egy párbeszédablak megjelenítésekor megjelenik egy hibaüzenet is, ami statisztikánál hasznos. Közös hibák, például nem csatlakoztatott kamera esetén azonban a berendezés programhiba miatt leáll. A hozzárendeléseket ezért körültekintően kell kiválasztani. (Alapértelmezés szerint nincsenek hozzárendelések.)
Mi történik a többi paranccsal, ha parancshiba lép fel, miközben egy vezérlőegységen több parancs végrehajtása zajlik?
Miután a vezérlőegységben hiba lépett fel, a rendszer nem hajt végre több parancsot.
A folyamat a parancs részleges végrehajtásával folytatódik a következő egységen, ezért változók megléte esetén inkonzisztencia léphet fel.
Mi történik, ha egy vezérlőegység több parancsánál parancsformátum-hiba lép fel?
A vezérlőegység hibát eredményez, és a parancs nem lesz végrehajtva.
Ebben az esetben a parancs nem lesz végrehajtva akkor sem, ha kizárja a hibát okozó programhibát.
Feltöltés előtt ezt a hibát ellenőrzéssel azonosítani kell.
Melyik közvetlen memóriába írhatók be azok a karakterek, amelyeket meg kell változtatni az írási REG CW parancsának PLC-kapcsolaton vagy CC-kapcsolaton keresztüli végrehajtásával?
A parancs a CW,nnnn(egységazonosító),m(sor száma),*01. Határozza meg a *01-t (parancs paramétert) támogató közvetlen memóriában módosítandó karaktereket egy, az adott OCR-egység karakterkód-táblájának megfelelő értékkel (További részletekért tekintse át az XG VisionEditor referencia-kézikönyvének (programozásra vonatkozó kiadás) 6., "Beépített utasítás" című fejezetét). Több karakter esetén ez a *01-t támogató közvetlen memóriából származó karakterenként két szóval határozható meg. (Legfeljebb 20 karakter módosítható.)
Például az 123 és REG módosításához, amikor a *01-t támogató DM 700, ezt írja be: 49 a DM700-hez, 50 a DM702-höz, 51 a DM704-hez és 0 a DM706-hoz. (Amikor a program eléri a 0-t tároló közvetlen memóriát, az olvasás befejeződik.)
Meg lehet változtatni kívülről a rendszer dátumát és idejét?
Ezt a beállítást a TW paranccsal módosíthatja.
Amikor megpróbálom megváltoztatni egy régió alakját, megjelenik az [Operations for variable referencing cancelation not allowed] üzenet, és nem tudok módosítást végrehajtani.
Ha a fiókbeállításokban letiltotta a változóhivatkozás törlése lehetőséget, nem tud változóhivatkozás-törlési módosításokat (például változó hozzárendelésű terület módosítása íven) végrehajtani.
Amikor megpróbálok törölni egy kivonási szűrőt, megjelenik a [Changes to high speed mode not allowed] üzenet, és nem tudom törölni a kivonási szűrőt.
A kivonási szűrő csak akkor törölhető, ha a nagy sebességű mód [Constant (fast)] értékűre van állítva.
Ha le szeretné tiltani a kivonási szűrőt, miközben a nagy sebességű mód más beállítású, a paraméterekben állítsa a kivonások számát 0-ra.
Véletlenül töröltem egy változó-hozzárendelést egy egységszerkesztő párbeszédablakkal. Helyre tudom-e állítani?
Alapszabályként ez nem állítható vissza.
Mégis visszaállíthatja, ha a változó-hozzárendelés törlésére használt párbeszédablak bezárása előtt a [Mégse] lehetőséget választja.
Egy egységszerkesztő párbeszédablak megnyitásakor az [This dialog cannot be operated because there is an unrecoverable setting error in this unit] üzenet jelenik meg, és nem lehet beállítani az egységet.
Ez egy hibás beállítású egységhez tartozó egységszerkesztési párbeszédablak megnyitásakor fordulhat elő.
Például amikor az egységhez érvénytelen változó vagy adatok vannak hozzárendelve, a párbeszédablak nem használható módosítások végrehajtására, és ez az üzenet jelenik meg. Kivételként azonban megnyithatja az [Inspection Region], a [Color] és más [Unspecified errors] ablakokat, amelyeket egységszerkesztő párbeszédablakkal állíthat be.
A vezérlőegységet 2.1-es verzióra frissítettem, de a funkció menün nem jelenik meg az [Edit unit] gomb.
A vezérlőegység globális beállításainak formátumát a 2.0 vagy korábbi verziók támogatják.
A programfájl verziójának ellenőrzéséhez kattintson a [System Configuration] > [System Information] elemre.
Milyen beállításokra van szükség az egységszerkesztő párbeszédablakok használatához?
A programfájl verziójának 2.1-esnek vagy későbbinek kell lennie.
Emellett az egységszerkesztő párbeszédablakok akkor használhatók, ha a [Expand controller adjustment functions] és az [Select units for editing] beállítás engedélyezve van. Nem szükséges a befejezett folyamatábra-elemeket módosítani, illetve új változókat definiálni vagy hozzárendelni.
Mely egységek rendelkeznek olyan egységszerkesztő párbeszédablakokkal, amelyek támogatják a beállítások módosítását?
Az összes mértékegység, rögzítő egység és képfeldolgozó egység. A többi egység nem támogatja a beállítások módosítását.
Használhatok egységszerkesztő párbeszédablakot egy adott egység szerkesztésére?
Igen.
Amikor az indító párbeszédablakból nyit meg egy egységszerkesztő párbeszédablakot, a folyamatábrához beállított egységek közül az [Select units for editing] elem segítségével válasszon a lehetőségek közül. A megfelelő egységeket mindig szerkeszthetővé is teheti.
Ha az egységszerkesztő párbeszédablakot közvetlenül paranccsal nyitja meg, a [Select units for editing] lehetőséggel nem kiválasztott egységeket is módosíthatja.
Milyen beállításokat lehet módosítani az egységszerkesztő párbeszédablakokkal?
A megfelelő egységekhez tartozó legtöbb elem szerkeszthető.
Az XG VisionEditor referencia-kézikönyvének (programozási kiadás) beállítási adatok listájában ellenőrizheti, hogy egy elem szerkeszthető-e vagy sem.
Bizonyos támogatott elemeket (ilyen például a [Count]) szintén a VisionEditorban kell beállítani vagy változókat hozzájuk rendelni.
Kell változókat rendelni olyan beállításokhoz, amelyek később egységszerkesztő párbeszédablakban lesznek módosítva?
Nem, alapszabályként nem kell.
Kivételként a VisionEditorral egy eredmény-képváltozót kell rendelni egy olyan speciális egyedi szűrőhöz, amely egy szűrőegyütthatóhoz rendelt képi műveletet és skaláris tömbváltozót tárol. Minden más elem megváltoztatható változók hozzárendelése nélkül.
Ne feledje, hogy az értékek változó hozzárendelésekor is megváltoztathatók, de a [Clear] lehetőség kiválasztásával törli a változó hozzárendelését, és ez nem állítható vissza. (A változó automatikusan is törlésre kerülhet, például ha egy régió alakja megváltozik, miközben a régió koordinátáihoz változót rendelnek.)
Ráadásul egy rendszerváltozó hozzárendelése esetén az adott elem nem módosítható.
Mennyi programmemóriát használ a rendszer a [Expand controller adjustment function] lehetőséggel az egységszerkesztő párbeszédablakok használatakor?
Ez a folyamatábra beállításától függ.
Rendszerint minél több egység és egységeredmény van a folyamatábrában, annál több memóriára van szükség. Ráadásul a képi műveletek is foglalnak képmemóriát.
Milyen beállítások szükségesek ahhoz, hogy a foltok és más elemek [Count] értékét egységszerkesztő párbeszédablakokkal lehessen módosítani?
A foltok és a 2.1-es vagy későbbi fájlverziójú egyéb elemek esetében rendelkezésre áll a [Allow change in count value with controller] beállítás. A beállítás engedélyezésével és a [Maximum] megadásával a [Maximum] tartományán belül módosítható a vezérlőegységgel a szám.
Hogy lehet megnyitni egy egységszerkesztő párbeszédablakot közvetlen megnyitási gombbal?
A kívánt egységszerkesztő párbeszédablak (indító párbeszédablak, fő párbeszédablak, rész-párbeszédablak) a többi párbeszédablakhoz hasonlóan úgy nyitható meg közvetlenül, hogy egy paranccsal meghatározza a párbeszédablak azonosítóját. A párbeszédablak azonosítója nyolc számjegy hosszúságúra is növelhető, így a hagyományos DO parancsok és a dedikált BU parancsok is használhatók.
Milyen előnnyel jár, ha egy egységszerkesztő párbeszédablak megjelenítési képének a [Regist. Img.] lehetőséget választom?
A CV sorozathoz hasonlóan a regisztrált kép használata lehetőséget ad a mérési eredmények megjelenítésére is, így amennyiben a regisztrált kép megfelelően van előkészítve, nem csak több egységbeállítást használhat referenciaként, de a beállítástól az eredményekig a teljes folyamatot elvégezheti a tényleges kép előkészítése nélkül.
Mit az [Update Ref. Val] funkció szerepe az indító párbeszédablakon?
Ez frissíti a folyamatábrában beállított összes pozíciókövetési egység referenciaértékét a regisztrált kép segítségével kiszámított mérési eredményekkel. (Alapértelmezés szerint le van tiltva.)
A beállítások akkor lépnek érvénybe, amikor a regisztrációs kijelzőn megváltozik a pozíciókövetés forrás- és célértéke, és amikor megtörténik a referenciaérték frissítése.
Ne feledje, hogy a beállításoktól függően előfordulhat, hogy a referenciaérték nem megfelelően frissül.
Az egységszerkesztő párbeszédablakokat egyedi szimulátorok is használhatják a VisionEditorban?
Az egységszerkesztő párbeszédablakokat egyedi szimulátorok is tudják használni.
A beállítások a CV szimulátorhoz hasonlóan módosíthatók.
A szimulátorból való kilépés után azonban végre kell hajtani a [Reload active inspection] műveletet annak érdekében, hogy a szimulátorban végrehajtott módosítások ne írják felül a munkaterület programfájlját.
A READY kimenet és más kimenetek rendszeresen be- és kikapcsolnak, az eszköz pedig hibásan működik, amikor a beállításokat az egységszerkesztő párbeszédablakokkal végzem.
Amikor egy egységszerkesztő párbeszédablakot a fő párbeszédablakban nyit meg, az indító egység [Disable Function] beállításánál a trigger Bemenet ki és a Kimenet ki lehetőség kiválasztásával rögzítse a [Ready] elemet [Off], a [Data output] elemet pedig [Off (Normal state)] állapotban.
Ne feledje, hogy az XG sorozatban nincs [Program mode], és hogy az egységszerkesztő párbeszédablak is rendelkezik [Run mode] móddal.
Vissza lehet állítani egységszerkesztő párbeszédablakkal egy olyan egységet, amely az [Inspection Region] vagy [Color] ablakban nem meghatározott hibát jelez?
Igen.
A normál beállítási hibás egységek nem állíthatók be egységszerkesztő párbeszédablakokkal, de az [Inspection Region] és a [Color] esetében erre kivételesen van lehetőség.
Azonban mivel a változó-hozzárendelési beállítások és a régiók esetében a pozíciókövetési hozzárendelések és módosítások nem támogatottak, vezérlőegységgel nem lehet ugyanazokat a beállítási változtatásokat elvégezni, mint a VisionEditorral.
Mikor lépnek érvénybe a beállításokon azok a változtatások, amelyeket egységszerkesztő párbeszédablakokkal hajtottam végre?
A (jóváhagyott) végrehajtott módosítások azonnal érvénybe lépnek.
Ki lehet választani, hogy melyik egységszerkesztő párbeszédablakok végrehajthatók?
Nem.
Lehet egységszerkesztő párbeszédablakkal bővíteni, törölni vagy megváltoztatni az előfeldolgozás sorrendjét?
Igen.
Azonban nem lehet egyedi párbeszédablakokat felvenni.
A sorrend megváltoztatásához használja az 1-es vagy a 7-es + a Fel/Le billentyűt.
Mi történik a módosításokkal, amikor a rendszer paramétereinek módosítása egységszerkesztő párbeszédablakkal történik, majd a beállításokat feltöltöm a VisionEditorba?
A módosításokat felülírják a VisionEditorban lévő adatok.
Amikor egységszerkesztő párbeszédablakkal módosít változó-hozzárendelésekkel nem rendelkező paramétereket, a rendszer átírja a beállítási adatokat, és ezzel felülírja a módosításokat. Amikor változó-hozzárendelésekkel rendelkező paramétereket módosít, természetesen eldöntheti, hogy meg kívánja-e tartani a feltöltés céljának alapértelmezés szerinti beállításait.
A [Scale Factor] lehetőséggel módosítottam a skála értékét, de az nem került alkalmazásra az egység mért értékén. Mi történt?
A [Unit Properties] menüben a [Tool Parameters] segítségével állítsa a skálázást [ON] értékre annál az egységnél, amelyre a skálázást alkalmazta. Alapértelmezés szerint ez az érték [OFF].
Az egység beállítása megfelelő, a szélgrafikon azonban nem jelenik meg. Mi történt?
A kamera képernyőjén a Screen Properties [Region] lehetősége [All] értékre állítható. Ebben az esetben a szélgrafikon nem jelenik meg. A szélgrafikon csak akkor jelenik meg, ha ez az érték [Single].
Véletlenül kitöröltem egy egységet. Helyre tudom-e állítani?
Az [Undo] funkció segítségével Flowchart nézetben visszavonhatja az utolsó két műveletet, a Screen Editor opciónál pedig az utolsó nyolc műveletet. A műveletek visszavonásához a [Ctrl+z] billentyűkombinációt is használhatja.
Ha egy matematikai kifejezésben hiba történik, az azt követő sor nem hajtható végre.
Ez így van. Ha egy matematikai kifejezésbe hiba kerül, az azt követő számítások nem hajthatók végre. Ha egy számításból származó számértékek nem megfelelően vannak tárolva, ellenőrizze, nincs-e hiba az egységben.
Speciális egyedi szűrővel nem tudom beállítani a szűrőegyütthatót.
A szűrőegyüttható tárolásához szükséges skaláris tömbváltozót felhasználói változóként kell meghatározni. Határozzon meg egy skaláris tömbváltozót, amely megfelel a szűrő méretének.
Egy 21×21-es méretű szűrőhöz például legalább 441 elemmel határozzon meg skaláris tömbváltozót.
Az egyik várakozó egység különálló szimulátorban nem működik megfelelően.
A felhasználói menüegységektől eltérő várakozó egységek különálló szimulátorban nem működnek. További részletekért tekintse át az XG VisionEditor referencia-kézikönyvének 7. fejezetében található „A szimulációs funkciók áttekintése” című részt.
Megpróbáltam hozzáadni a 2.0 verzió néhány funkcióját az 1.0 verzióval létrehozott egyik beállításhoz, de hiba történt.
A beállításhoz addig nem adhatók hozzá funkciók, amíg a beállítás 2.0 verziójú formátumba való konvertálása meg nem történik. A VisionEditor szoftverben a [File] és a [Save in another file format] lehetőség kiválasztásával mentse el a beállítást a 2.0 verziójú formátumban. Ne feledje, hogy a globális beállításnak is van saját verziója.
Globális beállítási adatokat töltöttem fel, de nem tudom frissíteni.
Indítsa újra a vezérlőt. A programadatoktól eltérően a globális beállítási adatok frissítése addig nem történik meg, amíg a vezérlőt újra nem indítja.
A VisionEditor 2.0 vagy újabb verziójában a globális beállítási adatok a vezérlő VisionEditor programból való újraindításával anélkül frissíthetők, hogy a rendszert ki-be kellene kapcsolni.
A vezérlőt a zársebesség és más kamerabeállítások megadására használtam, de ezek nem lettek alkalmazva a kamerára.
Alapértelmezés szerint a kamerabeállítások csak az XG VisionEditor rögzítőegységével adhatók meg. A kamera beállításainak módosításai a vezérlőn nincsenek alkalmazva. A kamera beállításainak vezérlőn való módosításához válassza ki a [Use system settings] lehetőséget a rögzítőegység [Capture Opt.] lapján.
Ha a konzolból trigger kerül bevitelre, a rögzítés nem megy végbe.
Lehetséges, hogy rögzítőegység nincs a kezdőegység alatt, a végrehajtás várakoztatása (például a csatlakoztatóvégrehajtás várakoztatása) a rögzítőegység fölött van, az egység végrehajtása pedig nem történt meg. Részletes tájékoztatásért keresse fel legközelebbi értékesítési képviselőjét.
Triggerbevitel történt, a monitoron látható képadatok azonban nem frissültek.
Amikor a folyamatábra eléri a végegységet, a képadatok frissülnek. Lehetséges, hogy a folyamat a folyamatábra közepének egy pontján leállt. A %WaitReady ON értékének ellenőrzésével nézze meg, hogy a folyamatábra várakozó állapotban van-e. Részletes tájékoztatásért keresse fel legközelebbi értékesítési képviselőjét.
A szimulátor párbeszédablak értékek módosítására szolgált, de ezek a beállításokra nem lettek alkalmazva. Hogyan alkalmazhatom a módosításokat a szimulátorral?
Először válassza ki a [Copy current value to initial value at save] lehetőséget az értékek rendszerrel való módosításához használt változókra vonatkozóan. Az értékek szimulátorral való módosítását követően mentse el a beállításokat a szimulátorban. (Használja a funkciómenü [Save settings] opcióját.) Ezután a [File] menüben válassza ki a [Reload active inspection] lehetőséget ugyanazokra a beállításokra vonatkozóan.
Az értékek XG rendszeren való beállítását és mentését, valamint a változók aktuális értékeinek kiindulási értékekre másolását követően a VisionEditor segítségével módosítottam a folyamatábrát, majd feltöltöttem az XG rendszerbe, de a változók rendszeren beállított kiindulási értékei visszaálltak az eredeti értékekre. Mi történt?
A változók kiindulási értékei a feltöltött adatokkal lettek felülírva.
Először válassza ki a [Copy current value to initial value at save] lehetőséget értékek rendszerrel való módosításához használt változókra vonatkozóan.
Az értékek rendszerrel való módosítását követően mentse el az értékeket (másolja az aktuális értékeket a kiindulási értékekre), majd töltse le őket (a kiindulási értékek betöltésével) a beállításokkal a VisionEditor szoftverbe.
Módosítsa a folyamatábrát a VisionEditor oldalán a letöltött beállításokra.
A VisionEditor 2.0 vagy újabb verziójában a változó beállításánál kiválasztott [Kiindulási érték megtartása a program betöltésekor], valamint a feltöltéskor kiválasztott [Target Data] lehetőség esetén a beállítások a változók kiindulási értékeinek módosítása nélkül tölthetők fel az XG rendszerbe a [Use settings] opció kiválasztásával az ellenőrzési beállítás [Initial Values of Variables] lehetőségére vonatkozóan, és ugyanígy teszik lehetővé a feltöltés végrehajtását.
Bár a számítás szintaxiásban nincs hiba, az eredmény nem jelenik meg. Hogyan ellenőrizhetem a megjelenő értéket?
Dinamikai hiba történhetett. Ellenőrizze a végrehajtási naplót.
Nem tudom megerősíteni a végrehajtási naplóban megjelent dinamikai hiba okát.
A hibát tartalmazó számítási egyéget a [Unit Result] menü [Error code] és [Error line] elemeinél tekintheti meg. A hibakódok leírásáért tekintse meg a Felhasználói kézikönyvet.
Akkor sem tudom megtekinteni az archív tartalmakat, ha megnyitom az Image Archive nézegetőt.
Az Image Archive nézegetőt annak XG VisionEditor szoftverben való beállításával lehet használni. Válassza ki a [Settings] és az [Image Archive] lehetőséget, majd a feltételek megadásához állítsa be az [Enable] opciót a Conditions 0 to 7 elemre vonatkozóan.
Az OUT23 kiindulási értékéhez %JAHold van rendelve, az OUT23 azonban a CV sorozat OR kimenetétől eltérően működik.
Ha a %JAHold rendszerváltozó hibásnak minősül, a kiadás addig folytatódik, amíg a rendszerváltozó helyre nem áll. A működő rendszerváltozó megegyezik a CV sorozat %JgAll változójával, ezért rendelje hozzá a %JgAll változót globális beállítással és csatlakozókimenettel. Részletes tájékoztatásért keresse fel legközelebbi értékesítési képviselőjét.
Létrehoztam egy párbeszédablakot, és módosítottam a numerikus beviteli mezőhöz rendelt változó értékét, de a módosítás nem lett alkalmazva.
Ellenőrizze az alkalmazás időzítési beállításait az XG VisionEditor párbeszédablakának párbeszédablak-beállításainál.
Ha például a megerősítés időzítése [when button is set] értékre van állítva, a beállítás addig nem kerül megerősítésre, amíg a párbeszéd gombot vagy az alsó gombot meg nem nyomják. Részletes tájékoztatásért keresse fel legközelebbi értékesítési képviselőjét.
Az Image Archive nézegetőben egy fekete kép jelenik meg, archív kép a működésben lévő rendszerről viszont nem.
Az archív képek új képekkel lettek felülírva, és törlődtek.
Az új képek megjelenítéséhez kattintson az [Update] elemre.
Az I/O-monitoron a trigger bevitele minden alkalommal sikeres, azonban gyakran jelenik meg úgy, mintha a triggerbevitel csak egyszer történt volna meg.
Az I/O-monitor kijelzőjének frissítései nem tudnak lépést tartani a triggersebességgel. Annak ellenőrzéséhez, hogy a jel be- és kikapcsolása megfelelő volt-e, használja a Trace Log nézegetőt.
Szeretnék bevinni egy triggert a [Wait terminal I/O] opcióval, a konzol [TRIGGER] gombjának megnyomására azonban nem történik meg a trigger bevitele.
[Wait terminal I/O] használata esetén a triggerbevitel fogadása csak csatlakozóblokkból lehetséges.
Trigger konzolról való beviteléhez általában használhat változókésleltető egységet, de [Wait terminal I/O] és [Variable delay] egyidejűleg nem használható.
A VisionEditor 2.0 vagy újabb verziója a WG (Waiting status release) paranccsal egészült ki, és a [Wait terminal I/O] a konzolból kiadott paranccsal semlegesíthető.
Létre kell-e hoznom párbeszédablakot ahhoz, hogy a kamera zársebességét módosítani tudjam a rendszeren?
Folyamatábra létrehozásakor válassza ki a rögzítőegység [Capture Opt.] menüjében a [Use system settings] lehetőséget.
Ily módon a [System Configuration] menü [Camera Settings] opciójával megadott beállítások alkalmazásra kerülnek az ellenőrzés során.
A rendszer újraindulásakor a program visszatér a [0000] értékre. Megadhatom-e én, milyen számmal induljon el a program?
Ezt a [Global] menü [System Settings] lehetőségének [Program to start up] elemével állíthatja be.
Egy program törléséhez törölnöm kell-e minden szerkesztési beállítást, és fel kell-e töltenem a programot?
Az összes beállítás a rendszer inicializásával törölhető. A rendszer inicializálásához nyomja meg hosszan az [Esc] billentyűt, és közben kapcsolja be a tápellátást.
Az [Esc] billentyű megnyomására a párbeszédablak nem zárul be.
Lehetséges, hogy ez az első párbeszédablak. A párbeszédablak tulajdonságainál távolítsa el a kezdeti kijelzőbeállítás mellett látható jelölést. Ellenkező esetben a [Close dialog on Escape] opció nem választható ki.
A megvilágítás szabályozásáról egy vezérlőegység gondoskodik, a távoli rögzítés azonban nem végezhető el megfelelően.
A távoli rögzítés csak egy rögzítőegység segítségével végezhető el, ezért a vezérlő a vezérlőegységeket nem képes kezelni. A probléma megoldásához mentse el a target képét az Image Archive nézegetővel.
A vaku kimeneti jelei nem jelennek meg a Trace Log nézegetőben.
A vaku kimeneti jelei nem tekinthetők meg a Trace Log nézegetőben. Mivel azonban a globális beállítások csatlakozóbeállításokkal hozzárendelt elemei egy nyomkövetési napló elemeket tartalmazó listájában jelennek meg, csak a vaku elemei láthatók, a hullámformák nem.
Minden rendszerművelet rögzítésre kerül a módosítási naplóban?
A módosítási naplóban rögzített adatok csak az XG rendszerrel végrehajtható, korlátozott műveletekre terjednek ki. Ne feledje, hogy sok művelet nem kerül rögzítésre. További részletekért tekintse át az XG VisionEditor referencia-kézikönyvének (programozásra vonatkozó kiadás) 5. fejezetét. Az ott fel nem sorolt műveletek nem kerülnek rögzítésre.
A PLC-n egy jel nem erősíthető meg, és nem létesíthető kommunikáció.
Annak ellenőrzéséhez, hogy az XG rendszer kiad-e jelet, használja a Trace Log nézegetőt. A csatlakozók kiosztásának ellenőrzéséhez használja a [Global] menüt.
A %Trg1Ready a [Wait terminal I/O] beállítással történő várakozás közben nem indítható el.
A [Wait terminal I/O] beállítással történő várakozás közben elindított Kész jel %WaitReady. Ellenőrizze ezt a jelet.
Miért nem működik a %Flash3 és a %Flash4, ha a CA-DC20E fényszabályozó egységet használom? Akkor világítanak, ha a [Continuous] ON értékre van állítva.
A %Flash3 és a %Flash4 nincs hozzárendelve kimeneti csatlakozóhoz a globális beállítások be-/kimeneténél. A CA-DC20E fényszabályozó egység nem igényel %Flash csatlakozást, a %Flash állapotra azonban belső hivatkozás történik, így csatlakozókiosztás nélkül nem működik.
Olyan SD-kártyára mentettem munkakörnyezetet, amely a 2. SD-kártya-nyílásba van helyezve, de a beállításokat a vezérlővel nem tudom betölteni. Mi a probléma?
A munkakörnyezet beállítási adatai mentésre kerültek, ezért a munkaterület maga nem lett elküldve a vezérlőnek. A sokféle adat (beállítási adatok, globális adatok stb.) bemásolható a megfelelő hierarchiába, ezáltal lehetővé téve az adatok SD-kártyás átvitelét.
Várakozó csatlakozó I/O állapotban a RE parancs megadása hibát generál, a parancs pedig nem hajtható végre.
A RE parancs rögzítőegységen csak triggervárakoztatás, várakozó csatlakozó I/O, illetve változókésleltetés esetén működik, az 1.0.0011 vagy régebbi verziók azonban nem támogatják a várakozó csatlakozó I/O és a változókésleltetés lehetőséget. Ne feledje, hogy a felhasználói menü nem szakítható meg.
A rögzített képszám módosításához a rendszer változóra való hivatkozást használ; a változó módosításával ugyanakkor a rögzített kép nem változik.
A változó egyszerű módosításával a rögzített kép nem változik. A rögzített kép akkor változik, ha a NU parancsot a változó módosítását követően adták ki.
Az %OutDataAsyncA to H a bekapcsolását követően nem kikapcsolható.
Az %OutDataAsyncA to H képes aszinkronban szabályozni a folyamatábrát, a bekapcsolását követően azonban nem kapcsolható ki. A kikapcsolásához manuálisan kell parancsot beállítani.
Hogyan vihetek át statisztikai adatokat SD-kártyáról számítógépre az SD-kártya eltávolítása nélkül?
Az SD-kártyára mentett fájlok letöltéséhez használhatja a VisionEditor vagy a VisionTerminal szoftvert. A VisionEditor Rendszernézetében a [Controller List] segítségével válassza ki az átvinni kívánt fájlokat, majd az adatátvitel megkezdéséhez jobb egérgombbal válassza ki a [Download] elemet.